smilingbornholm.dkSmilingDanmark
Bornholm Danmark
Bornholm  Indbyggere: 40.215
Km2: 589,38 km²  Religion: Christian
Største byRoenne
Dansk: Rønne
Indbyggere i Rønne: 13568
International Lufthavn: Nexø
Region: Region Hovedstaden
Vælg område i menuen øverst til venstre
Bornholm er en ø beliggende i den allerøstligste ende af Danmark, i Østersøen. Bornholm kaldes også for klippeøen eller solskinsøen. Bornholm har et areal på 589,38 km² og et befolkningstal på 40.215 indbyggere 1 januar 2014.

Nordbornholm

Praktiske oplysninger Nordbornholm

Hammershus Smiling Bornholm
Hammershus Slotsruin Bornholm Denmark

Hammershus, Hammerknuden, Slots lyngen og Hammersholm rummer en enestående samling af forskelligartede oplevelser inden for et overskueligt område. Her er rig mulighed for naturskønne vandreture mellem lyng områder, frodige dale, stejle fuglefjeld og skovområder. Kulturelt byder området på historiske minder som bronzealderens helleristninger og borgruinen Hammershus. 

Areal: Det nordbornholmske område består af Hammer knuden, Hammershus, Hammersholm, Slotslyngen og Borrelyngen. I alt 6 km2 . Beplantning: Hammerknuden og dele af Slotslyngen består af klippehede domineret af  lyng og ene. I mellem er der skov med især birk, eg, bøg og skovfyr.

Dyreliv: Nordbornholm har alle de almindelige vildtarter, der findes på Bornholm. Men især fuglelivet er noget særligt. På de stejle klippesider yngler både vandrefalk og alk, foruden mængder af sølvmåger. Hunde er velkomne, men skal være i snor. Ved Madsebakke findes en friløbshegning, hvor hunde må løbe frit, hvis de er under ejerens fulde kontrol.

Lystfiskeri Bornholm
Lystfiskeri Bornholm

Lystfiskeri: Du må fiske fra kysterne, hvis du har gyldigt fisketegn. Eller i Hammersøen med fisketegn og særligt fiskekort. Bål og anden brug af åben ild må kun finde sted på de anlagte bålpladser ved Finnedalshytten og ved Opalsøen. Ved Sandvigen findes sandstrand og badebro. I den nordlige lave del af  Hammerknuden findes gode bade steder fra klipperne.

Opalsøen har ferskvand og er badesø. Der må ikke bades i Hammersøen.

 Hammerknuden. Hammerknuden er en kæmpe rundklippe formet af gletsjerne fra sidste istid. Hammerfyr ligger på Hammerknudens højeste sted, 82 m over Østersøen. Der er offentlig adgang til fyret, som byder på enestående udsigter over Hammerknudens hedelandskab, skoven, klipperne og havet. En sprækkedal adskiller stort set Hammerknuden fra resten af Bornholm. I bunden af sprækkedalen ligger Bornholms største sø, Hammersøen. Vandreturen Hammerknuden rundt er 6 km lang og tager ca. 2 timer.

Hammershus Smiling Bornholm
Hammershus Slotsruin Bornholm Denmark

Hammershus. Hammershus er Nordeuropas største borgruin og et af Danmarks mest betydningsfulde historiske monumenter. Isoleret og majestætisk ligger Hammershus på sin klippeknude 74 meter over havet. Hammershus Borgen er formentlig bygget omkring år 1200. Gennem 500 år er Hammershus blevet brugt som fæstning, magasin, sæde for øens administration og statsfængsel. Hammershus blev opgivet i 1743 og fredet i 1822. Et nyt besøgscenter doneret af A.P. Møller Fonden forventes at kunne indvies i 2016.

Moseløkken granitbrud og arbejdende museum. Moseløkkens Granitbrud er stadig i drift. I en lille udstilling i Moseløkkehusets smedje er der om sommeren mulighed for at afprøve det værktøj, som i gamle dage blev benyttet til stenarbejdet. Hammerhavnen også kaldet Sæne Havn, var i middelalderen anløbshavn for Hammershus.

Hammer havnen, som den ser ud i dag, er anlagt 1881-92 til udskibning af granit fra Hammeren granitværk.

Opalsøen. Opalsøen er et varigt minde om stenbrydningens storhedstid. Det store hul i Hammerknudens klippe opstod ved bortsprængningen af tonsvis af granit. Efter området blev rømmet i 1971, blev hullet langsomt fyldt op med vand. Slotslyngen.

Helleristningerne Madsebakke Bornholm
Helleristningerne Madsebakke Bornholm

Slotslyngen: Størstedelen af  Slotslyngen er skovdækket af en vildsom og frodig skov med småsøer og klipper. I den sydlige del af  Slotslyngen findes klippehede med lyng, der i sensommeren blomstrer lilla over store områder.

Helleristningerne. Ved Madsebakke og Hammersholm kan man se Danmarks vigtigste område for helleristninger, hvor bronzealderfolket (1700-500 f. Kr.) har gengivet billeder af skibe, hjulkors, heste og skåltegn. 

Find Naturstyrelsens digitale guide til Nordbornholm og Hammershus: www.nst.dk/nordbornholm.

Se aktuelle arrangementer på www.udinaturen.dk Nordbornholm og Hammershus www.naturstyrelsen.dk Tlf. 72 54 30 00

Smiling Nord Bornholm map

We would greatly appreciate if you can supplement with more information, log in here.
DK DK